Błyskawiczny biszkopt z jagodami

Składniki:
(ilość właściwa dla tortownicy o średnicy 24 cm)

5 jajek
4 pełne łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki jagód

Przygotowanie:

1) Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie, zmniejszając obroty do minimum dodać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.
2) Gotowe ciasto wylać do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
3) Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem, a następnie stopniowo połączyć z mascarpone.
4) Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszy, spodni krążek przełożyć połową kremu oraz jedną szklanką jagód i przykryć górnym biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią kremu i ozdobić resztą jagód.

3 comments on “Błyskawiczny biszkopt z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *