Ćevapčići – mielone na patyku

Składniki:

500 gram mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczka imbiru
1/2 kminku
1/2 łyżeczki curry
patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1. Czosnek, cebulę, sos, oraz przyprawy zmiksować w blenderze. Wymienić ostrze z tnącego na mieszające i dodać mięso. Mieszać na średnich obrotach, aż mięso z dna stanie się maziste. Całość wymieszać dłońmi.
2. Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki (nie będą się przypalać, jeśli mięso będzie grillowane bezpośrednio nad ogniem) nakładać mięso, tak, aby powstały małe kiełbaski.
3. Ćevapčići grillować z każdej strony, aż w środku mięso będzie upieczone. Podawać z ulubionymi sosami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *