Ciasteczka zawijane miodowo-czekoladowe

Składniki:

500 gram mąki
4 łyżki miodu
6 żółtek
200 gram margaryny
3 łyżki kakao
aromat pomarańczowy

Przygotowanie:

1) Ze wszystkich składników, poza kakao, zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na pół i do jednej części dodać kakao ponownie zagniatając.
2) Obie części rozwałkować na prostokąty tej samej wielkości i grubości około jednego centymetra. Następnie nałożyć je jedno na drugim i delikatnie rozwałkować, tak by całość miała około jednego centymetra grubości.
3) Ciasto zrolować, a następnie włożyć do zamrażalnika na około godzinę, tak by po wyjęciu było twarde i dało się łatwo kroić.
4) Powstałą w ten sposób roladę pokroić na plastry grube na około pół centymetra, które po rozłożeniu na blaszce piec w temperaturze około 170 stopni przez około 15 minut.
5) Po wyjęciu ciasteczek pozostawić je na blaszce do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie stały się zbyt wilgotne.

8 comments on “Ciasteczka zawijane miodowo-czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *