Cukinia w sosie śmietanowym

Składniki:

1 cukinia
1 podwójny filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka pieprzy
1 łyżka „galaretki” chilli lub 1 cała papryczka chilli bez nasion
2 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1) Filet z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, chilli oraz mąką. Tak zamarynowane mięso odstawić na około 20 minut do lodówki.
2) W tym czasie cukinie pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić nasiona i pokroić w paski.
3) Na patelni rozgrzać olej, a następnie usmażyć na nim mięso. Pod koniec smażenia dodać cukinie i smażyć aż będzie ona al dente.
4) Na koniec zmniejszyć ogień i dodać śmietankę. Gotować do momentu, gdy śmietanka zgęstnieje. Podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *