Drożdżowiec na jogurcie

Składniki:

750 gram mąki
200 ml jogurtu
200 ml wody
2 opakowania drożdży instant
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

1) Dobrze ciepłą wodę wymieszać z jogurtem o temperaturze pokojowej. Następnie dodać do płynu połowę cukru, 200 gram mąki oraz jedno opakowanie drożdży. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzinę).
2) Po tym czasie, dodać do zaczynu pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
3) Wyrośnięte ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4) Ciasto piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

23 comments on “Drożdżowiec na jogurcie

    1. Można spokojnie stosować świeże drożdże :) Należy dodać ich około 50 gram podzielonych na dwie części.

    1. Tym razem piekłam w dwóch foremkach o wymiarach 26×10 cm. Częściej piekę w tortownicy o średnicy 28 cm.

        1. Ja akurat mam do dyspozycji piekarnik gazowy, więc w rachubę wchodzi jedynie grzanie dolne. Przy opcji góra-dół proponuję piec w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *