Gulasz wołowy z pomidorami i oliwkami

CAM00005

Składniki (4 porcje):

około 1 kg mięsa wołowego na gulasz
1 puszka całych pomidorów
150 gram zielonych oliwek
3 ziemniaki
250 ml wywaru warzywnego
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:

1) Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć pieprzem i usmażyć na oliwie w naczyniu o grubym dnie.
2) Gdy mięso będzie lekko rumiankiem dodać posiekaną w piórka cebulę i smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać wywar, czosnek, tymianek i pomidory. Całość dusić pod przykryciem przez 40 minut, co jakiś czas mieszając.
3) Po tym czasie dodać oliwki i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować bez przykrycia do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *