Jogurt naturalny własnej roboty

Składniki:

1 litr mleka 3.2% tłuszczu (najważniejsze, żeby nie było UHT)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1) Mleko, ciągle mieszając, podgrzać do momentu, gdy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki powietrza (nie wolno go zagotować). Do płynu dodać cukier, który następnie dokładnie w nim rozpuścić.
2) Następnie mleko ostudzić do temperatury 40- 43 stopni Celsjusza – najlepsza temperatura dla kultur bakterii.
3) Gdy mleko osiągnie wymaganą temperaturę, dodać do niego jogurt i delikatnie, ale dokładnie rozprowadzić go w nim.
4) Powstały  ten sposób płyn rozlać do wyparzonych wcześniej słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na około 7 godzin (może być też na całą noc). Najlepiej sprawdza się miejsce przy rozkręconym kaloryferze.
5) Gdy jogurt zgęstnieje, wstawić go do lodówki, gdzie może być przechowywany do około 2 tygodni.

Nowy jogurt można wytworzyć z wykorzystaniem wcześniej przygotowanego jogurtu. Należy jednak pamiętać, że w takim przypadku nie może być on starszy niż 5 – 7 dni.

5 comments on “Jogurt naturalny własnej roboty

      1. A tam, bzdury pleciesz, jogurt i tak zawsze się uda – pożywką dla bakterii jest naturalny cukier z mleka, laktoza :P

        No, w każdym razie taki domowy jognat to świetna sprawa, i o ‚całe nieba’ lepszy od tych kupnych.
        Sama robię już od dwóch lat, ale z mleka świeżego, prosto od krowy (nie, nie z mlekomatu, haha, tam to też jest tylko substytut prawdziwego mleka… niestety).
        Polecam kiedyś spróbować takiego, jest pyszny! :]

        Pozdrawiam!
        N.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *