Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa

zdjęcie(9)

Składniki:

2 marchwie
1 łodyga selera naciowego
1 korzeń pietruszki
1/2 cebuli
mały kawałek pora
garść fasolki szparagowej (może być konserwowa)
1 cukinia
4 pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 1/2 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk, cząber, słodka i ostra czerwona papryka
liść laurowy, ziele angielskie
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1) Marchew, pietruszkę, por, seler drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Warzywa wrzucić do bulionu.
2) Gdy marchew zmięknie można dodać do zupy pokrojoną cukinię i obrane ze skóry, pokrojone w cząstki pomidory. Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową.
3) Doprawić zupę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku, ewentualnie odrobiną cukru (jeśli zupa będzie kwaśna).
4) Osobno ugotować drobny makaron i dodać go do każdej porcji.

One thought on “Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *