Pieczony łosoś marynowany w sosie teriyaki i sezamie

Składniki:

2 filety z łososia
6 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
1 papryczka chilli

Przygotowanie:

1) Sok z cytryny wymieszać z sosem sojowym, a następnie skropić nimi filety i odstawić w chłodne miejsce na około 20 minut.
2) Sos teriyaki wymieszać z sezamem i polać nim filety, a następnie posypać pokrojoną w plasterki papryczką chilli. Ponownie odstawić rybę w chłodne miejsce minimum na godzinę.
3) Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić filety i piec je w tej temperaturze przez 10 minut. Jeśli ktoś preferuje bardzie wypieczoną rybę, po tym czasie należy pozostawić rybę w już wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.

4 comments on “Pieczony łosoś marynowany w sosie teriyaki i sezamie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *