Polędwiczki wieprzowe w sosie cytrynowo-miodowym

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
100 ml soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki passaty lub 1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml wywaru warzywnego
1 cebula
3 łyżki mąki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
po 1 łyżeczce soli i pieprzu
3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1) Polędwiczki oczyścić i pokroić pod skosem na sznycle. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
2) Na patelni rozgrzać olej, na którym obsmażyć sznycle z obu stron. Po zdjęciu polędwiczek z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę.
3) W miseczce połączyć sok z cytryny, miód oraz passatę/ koncentrat pomidorowy, a następnie dodać do cebuli. Całość należy smażyć, aż sos się zredukuje i delikatnie zgęstnieje.
4) Mięso ponownie przełożyć na patelnie wraz z wywarem oraz pozostałymi ziołami. Całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *