Sałatka z makreli i jabłka

CAM00012

Składniki (2 porcje):

1/2 opakowania miksu sałat (idealnie pasuje również sama cykoria)
1/2 twardego jabłka
1/2 wędzonej makreli
2 łyżki orzeszków ziemnych (niesolone)

Sos:
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki soku z pomarańczy
sól, pieprz

Przygotowanie:

1) Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, np. w małym słoiczku.
2) Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pokrojone w cienkie półtalarki jabłko (wraz ze skórką) oraz podzieloną na kawałki makrelę. Wierzch posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi, a następnie polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *