Sernik cytrynowo-imbirowy

Składniki:

Spód:

1 szklanka mąki
2 łyżki masła
1 jajko

Masa serowa:

400 gram gotowego sera do serników
2 jaja
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Syrop cytrynowy:

1 cytryna
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1) Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W tym czasie zagnieść wszystkie składniki na spód, a następnie gotowym ciastem wyłożyć spód tortownicy o średnicy 21 centymetrów.
2) Spód piec przez około 30 minut lub do momentu gdy brzegi ciasta zaczną się brązowić. Ciasto wyjąć do ostygnięcia, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni.
3) Jedną cytrynę otrzeć ze skórki, a następnie z jej połowy wycisnąć sok. Skórkę wraz z sokiem wymieszać z cukrem, a następnie całość utrzeć mikserem razem z jajkami. Gdy cukier się rozpuści dodać do masy jajecznej imbir, proszek do pieczenia oraz mąkę. Następnie zmniejszyć obroty miksera o połowę i dodać ser.
4) Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika na około 45 minut lub do momentu, gdy środek sernika będzie upieczony. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, jednak sernik pozostawić w środku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Po około 20 minutach, wyjąć sernik.
5) W tym czasie z połowy drugiej cytryny zetrzeć skórkę, a z całości wycisnąć sok. Sok wraz z wodą podgrzać na małym ogniu, a następnie dodać cukier i skórkę cytrynową. Gdy syrop zacznie wrzeć dodać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Glazurę zdjąć z ognia jak tylko zacznie gęstnieć. Ostudzony płyn wylać na wierzch sernika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *