Tiramisu na czekoladowym biszkopcie

Odkąd pamiętam moja mama masę do Tiramisu przygotowywała bez użycia jajek i tak zostało do dzisiaj. Tym razem z użyciem czekoladowego biszkoptu bo co lepszego jest od czekolady, bitej śmietany i niedzielnego nic nierobienia??

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
4 pełne łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/6 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao

Krem:

125 gram serka mascarpone
400 gram śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru

Poncz:

1 szklanka mocnego naparu z kawy
kieliszek likieru amaretto lub Irish Cream

kakao do posypania

Przygotowanie:

1) Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie, zmniejszając obroty do minimum dodać stopniowo mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
2) Gotowe ciasto wylać do tortownicy i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
3) Podczas gdy biszkopt będzie stygnąć, serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać serek.
4) Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części, które następnie nasączyć ponczem kawowym i przełożyć prawie całą masą serowo-śmietanową.
5) Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać kakao.

Link do strony książki: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

2 comments on “Tiramisu na czekoladowym biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *