Tofu w glazurze miodowej z kminem i kolendrą

Składniki:

300 gram naturalnego tofu
3 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

1) Ziarna kolendry wraz z kminem rozdrobnić, a następnie dodać do nich pozostałe „sypkie” przyprawy.
2) Tofu pokroić w poprzek na trzy części, a następnie każdy z kawałków natrzeć mieszanką przypraw.
3) Kawałki tofu smażyć na 1 łyżce oleju po 4 minuty z każdej strony.
4) W tym czasie połączyć miód z sokiem z cytryny i wodą, a następnie dodać do smażącego się tofu. Całość gotować do zredukowania się sosu. Podawać posypane wcześniej uprażonymi pestkami dyni.

3 comments on “Tofu w glazurze miodowej z kminem i kolendrą

  1. jezu! – przepyszne. Zrobiłam i wszyscy się zajadali. Teraz robię wariacje na temat i ostatnio np. zmieniłam z tofu naturalnego na marynowane polsoja, a innym razem doprawiłam całość olejem sezamowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *