Tort Pavlova z owocami leśnymi

IMG_20140815_105643Składniki:

Beza:
5 białek
250 gram cukru kryształu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Sos owocowy:
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki jeżyn
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru cynamonowego
2 łyżki wody

Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
1 małe opakowanie śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru

Owoce:
jeżyny, maliny, borówka (np. amerykańska)

Przygotowanie:

1) Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi, na które zostanie wyłożona beza. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując, dodawać stopniowo (po jednej łyżce) cukier. Miksować do chwili, gdy całość będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać ocet, wanilię oraz mąkę i delikatnie wymieszać.
2) Masę wyłożyć na papier do pieczenia, wypełniając narysowane wcześniej okręgi. Należy pamiętać by brzegi były wyższe niż środek masy. Bezę piec przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki pozwalając bezie powoli ostygnąć.
3) Podczas, gdy beza będzie stygła, w małym rondelku połączyć wszystkie składniki na sos i na małym ogniu gotować je do chwili, gdy całość zacznie gęstnieć. Następnie zdjąć naczynie z palnika i delikatnie rozgnieść owoce. Odstawić do przestygnięcia.
4) Następnie utrzeć mascarpone z cukrem, a w oddzielnym naczyniu śmietankę. Połączyć delikatnie serek ze śmietanką.
5) Na koniec, spód tortu posmarować 3/4 części kremu, polać połową sosu, a następnie położyć na całość drugi rond. Wierzch tortu posmarować resztą kremu, wyłożyć owoce i polać pozostałą częścią sosu.

Do kremu można dodać posiekane listki mięty dzięki czemu całość nabierze dodatkowej nuty świeżości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *